Órák, kurzusok >> Kurzusok

INTENZÍV KURZUSOK A KONTAKT BUDAPEST SZERVEZÉSÉBEN

Gördülj! Zuhanj! Táncolj!
-kontakt improvizáció tatamin-

Miért jó tatamin gyakorolni a kontakt imprót? Mert egy csomó dolgot kipróbálhatsz, megtanulhatsz, megcsinálhatsz akár százszor egymás után, amit a padló nem engedne!


Ami gyakran rizikó a padlón, nem feltételen rizikó a tatamin.

A kontakt tánc, vagy kontakt improvizáció az érintés, a figyelem, a jelenben létezés tánca. Fizikai kommunikáció, a testek párbeszéde. A hétvégi kurzus alatt betekintünk a kontakt improvizáció alaptechnikáiba és kérdésfelvetéseibe. Lehetőséget teremtünk egy speciális test és tánc nyelv megismerésébe és igyekszünk kihasználni annak játékosságát és lehetőségeit. Mindezt tatamin tesszük, ami lehetőséget ad soha ki nem próbált mozgások tanulására, felfedezésére, gyakorlására!

Kontakt improvizáció közben a fókusz az érintés fizikai érzékelésén, a dőléseken, a támaszadásokon, az egyensúlyi helyzeteken és a társsal való együttes mozgásokon, illetve a táncosok közötti fizikai párbeszéden van. A mozgásszótárat a súlyadás és fogadás (ahol a stabilitás alapja nem az izommunka, hanem a partnerek súlypontjának optimális elhelyezkedése), a lendület, tehetetlenség, gravitáció, és a gurulások, ugrások, emelések, esések adják. A mozgásanyag a befelé figyelést és a mozgás folyamata iránti nyitottságot tükrözi.

Helyszín: Tünet stúdió, Jurányi
Időpont: Aug. 12-13 10:00-17:00 
Részvételi díj: 14e ft
Öltözet: kényelmes, mozgásra alkalmas

Jelentkezés, információ: 
lippet@gmail.com
ELŐZETES BEJELENTKEZÉS SZÜKSÉGES!!
LIMITÁLT LÉTSZÁM

Lipka Péter, kontakt improvizáció oktató, színész és tréner:
„Több mint 15 éve tartok színházi és kontakt improvizációs tréningeket. Mindeközben kiképződtem művészetterapeutává, mozgás- és táncterapeutává. Tréningjeim fókuszában a fejlődés, fejlesztés, valamint az autentikus önkifejezés és jelenlét, kapcsolat áll, legyen szó akár kontakt improvizációról táncszínházról, színészképzésről. Előszeretettel vegyítem a különböző technikákban megszerzett tapasztalataim, kísérletezve a különböző mozgásos és színházi nyelvezetekkel és eszköztárakkal.”

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

Örömteli kontakttal kezdünk, tanulunk néhány technikát és tovább visszük a térbe, ahol a repülés és kifejezés szabadsága megvalósulhat. A nulláról kezdünk, hogy újra-fogalmazhassuk mit is jelent a kontakt: benne magunkkal, másokkal, a valósággal, a gravitációval.

A csoportot érzékelve alakítom majd az órákat. Megcsináljuk a kedvenc kontakt gyakorlataimat, és tanulunk új érdekességeket is. Átadva mindazt, amit felfedeztem, megtanultam, hagytam megszületni az évtizedek alatt. Öröm és technika. Testtudat és akrobatika.

 

Scott Wells 1981-ben fedezte fel azt az örömöt, amit a kontakt improvizáció nyújthat, nem sokkal azután, hogy belevetette magát a modern tánc küzdelmeibe. Mindkettőnél megmaradt, jelenleg is vezetője egy San Francisco-i együttesnek, és gyakran turnézik Európában. Scott koreografált már gördeszkásokat, bokszolókat, a West Side Story-t vagy volt társkoreográfusa Goda Gábornak az Artusban. Eddig két, a“Legjobb Koreográfiának”járó Isadora Duncan-díjat kapott, mely San Francisco legnívósabb táncért kapható díja. A Dance Magazine pedig őt választotta a “25 Látni Kell” kategória egyikének. Wells 23 éve műveli az Alexander Technikát és 13 éve a BMC-t (Body Mind Centering).

 

A kurzusra szeretettel várunk minden érdeklődőt!

FIGYELEM! FONTOS!

A kurzust abban az esetben tudjuk megszervezni, amennyiben április 20-ig meg van a minimális résztvevői létszám! 
Ezért kérjük, mielőbb jelentkezzetek!

A jelentkezés E-mailben történik és a kurzus teljes árának vagy 10.000 Ft befizetésével válik érvényessé.

Árak: 15.000,- Ft / kedvezményes előjelentkezés Április 20-ig!
Április 20 után 18.000 Ft.

Jelentkezés: lippet@gmail.com

Helyszín: Tünet Stúdió, Jurányi Inkubátor ház, I. emelet

.......................................................................................................................................

 

A kurzus folyamatában elmélyedünk a kontakt improvizáció fizikális gyakorlásában, átvesszük az alapokat, követjük a kontakt improvizáció alap felvetéseit; a gravitáció testre hatásának tanulmányozását; a partnerrel való súlyátadás és súlyátvétel párbeszédét, a lendület, az egyensúlyozás és a kibillenés testi érzeteit. 

A gyakorlati munka mellett beszélgetünk: 
- a kontakt kialakulásáról, gyökereiről (történelmi helyéről), 
- a hazai kortárs tánc és színházi kultúrára tett hatásáról,
- a “Round Robin” mint gyakorlási és előadói formáról
- az első generációs tanárokról, művészekről (Steve Paxton, Nancy Stark Smith, Danny Lepkoff, Nita Little)

A kurzusra azok jelentkezését várjuk, akik biztos kontakt alapokkal rendelkeznek, érdeklődnek a mélyebb kutatásra és készen állnak a fizikális kihívásokra is. 

Helyszín: Tünet Stúdió, Jurányi Inkubátorház I. emelet
Kurzus időtartama: 10 hét / alkalmanként 2,5 óra, minden kedden 7:00 - 9:30

Kurzus ár: 33.000,- Ft 
Jelentkezés és információ: lippet@gmail.com


A jelentkezés Email-ben történik és 20.000,- Ft befizetésével érvényes.

Azoktól, akik eddig még nem vettek részt egyik tanár óráján sem, kérünk egy rövid kontaktos tapasztalatot bemutató motivációs levelet. Köszönjük!

Tanárok:
Bakó Tamás 1995-ben végzett a Budapest Tánciskolában. Azóta tagja volt Ismael Ivo együttesének, a Marco Santí Danse Ensemble-nek, az Off Társulatnak és az Artusnak. Társulati munkái mellett többek olyan alkotókkal dolgozott együtt, mint Angelus Iván, Rui Horta, Rózsavölgyi Zsuzsa, Gál Eszter, Vicky Shick, Scott Wells, Laura Vera Esperanza és Nagy Zoltán. Jelenleg szabadúszóként dolgozik, valamint a Budapest Tánciskola állandó tanára immár tíz éve. Időről időre vendegeskedik más iskolákban és fesztiválokon, mint például a SEAD és a La Manufacture, vagy a Kontakt Budapest Nemzetközi Improvizáció Fesztivál. Az elmúlt években több magyar és nemzetközi a Kortárs Tánc pedagógiai és művészi kérdéseit kutató műhelynek volt aktív résztvevője, Búvár kör, Nyitott Tér, Tánc Zóna, T.T.T., IDOCE.

Gál Eszter táncművész, táncpedagógus, a Színház és Filmművészeti Egyetemen tanára. Ellazulás és test-tudati technikákat, tapasztalati anatómiát, improvizációt és kontakt improvizációt 20 éve tanít, külföldi mester kurzusok, intézmények és Nemzetközi Fesztiválok rendszeres meghívott tanára. A Kontakt Budapest rendszeres óráinak, kurzusainak egyik tanára és szervezője. Kontakt Improvizáció tanárai többek között: Steve Paxton, Nancy Start Smith, Danny Lepkoff, Martin Keogh, Keith Henessy, Nita Little, Nina Martin, Benno Voorham, Andrew L. Harwood, Jess Curtis. 

Lipka Péter színész és tréner
“Több mint 15 éve tartok színházi és kontakt improvizációs tréningeket. Mindeközben kiképződtem művészetterapeutává, mozgás és táncterapeutává. Tréningjeim fókuszában a fejlődés, fejlesztés, valamint az autentikus önkifejezés és jelenlét, kapcsolat áll, legyen szó akár táncszínházról, színházi, vagy kontaktimprovizációról. 
Előszeretettel vegyítem a különböző technikákban megszerzett tapasztalataim, kísérletezve a különböző színházi nyelvezetekkel és eszköztárakkal.”

_______________________________________________________________________

 

EGYENSÚLYTALAN – Gál Eszter kurzusa

10 alkalmas Kontakt Improvizáció kurzus középhaladóknak / haladóknak
a Tünet Stúdióban

2017. január 26 - március 30-ig, 

minden csütörtökön

este 7-től fél 10-ig

 

A két hónapos, 25 órás kurzuson tovább kísérletezünk:

 

  • az egyensúly, a súlyátadás, súlyérzékelés, kibillenés, egyensúlyban levés és egyensúlyvesztés fizikális érzeteivel;
     
  • a lendület hasznosításával, valamint az egyensúly és egyensúlytalanság tágabb és átvittebb értelmezésével. (pl.: egész lényünk egyensúlya, vagy az óra anyagának, egyes órarészek, feladatok arányainak egyensúlya stb.);
     
  • mindezek mellett fókuszt adunk az elengedés, feszítés, lazítás, izomtónus, gazdaságosság, könnyedség kérdéseinek is.

Kiket várok: akik rendszeresen részt vesznek kontakt improvizáció órákon (legalább egy éve), a tánc alapvető technikai elemeit ismerik, gyakorolják és érdeklődnek a mozgáskutatás iránt.

Az órák anyagát együtt formáljuk a tudásunk és érdeklődésünk irányába. Az órákat vezetett résszel kezdjük (hangolódás, technikai elemek tanulása, gyakorlása), majd közösen vizsgálódunk (lab formában) és figyeljük, hogyan hat a gyakorlás, kutatás, elmélyülés a táncunkra. Visszajelzünk és megbeszéljük a tapasztaltakat.

Gál Eszter táncművész, táncpedagógus, alkotó, szervező. Jelenleg a Színház és Filmművészeti Egyetemen tanár és a mozgás csoport vezetője. Okleveles Skinner Releasing Technique tanár. Kontakt Improvizációval 25 éve foglalkozik, külföldi mester kurzusok, Intézmények és Nemzetközi Fesztiválok rendszeres meghívott tanára. Számos hazai és nemzetközi projekt résztvevője és koordinátora, szervezője.  (ECITE, PORCH, Ponderosa Tanzland, IDOCDE, LEAP, REFLEX Europe).

Időpont: 2017. január 26 – március 30, minden csütörtökön 19:00 – 21:30
Március 2-án az órát Bakó Tamás vezeti!

 

A kurzus ára: 30.000,- Ft (egy részletben történő befizetés esetén.)
Két részletben: 2x 16.000,- Ft - Csak az első alkalom: 3200,- Ft

Az első óra után elköteleződés szükséges. A kurzushoz az első óra után haladóknak és korábbi intenzív kurzusok résztvevőinek lehet még csatlakozni. A második alkalomtól a kurzus bezárul és a továbbiakban nem lehet csatlakozni, sem egy egy alkalmon részt venni. 

Helyszín: Tünet Stúdió, Jurányi utca 1. I. emelet

Jelentkezés, információ: Gál Eszter – eszter@kontaktbudapest.hu

Ha még nem jártál nálam órán vagy korábbi kurzuson, kérlek a jelentkezéskor írj egy pár sort a kontakt tapasztalatodról, motivációdról. Köszönöm. Eszter