Órák, kurzusok >> Kurzusok

KURZUSOK A KONTAKT BUDAPEST SZERVEZÉSÉBEN

Kontakt improvizáció alapok Földvári Eszterrel Január 11-től

Inspiráció és intenció - Improvizációs műhely Lipka Péterrel Február 22-től

SeeSaw - Középhaladó Kontakt Improvizáció kurzus Gál Eszterrel és Bakó Tamással Február 27-től

...................................................................................................................

Kontakt improvizáció alapok Földvári Eszterrel Január 11-tőlAz órákon heti rendszerességgel foglalkozunk a kontakt improvizáció alaptechnikáival, mint gurulás, talajmunka, kontakt pont, súlyadás, súlyfogadás, esések, egyszerűbb emelések, valamint az improvizációval magával, vezetéssel, követéssel, érzékenyítéssel a partnertől érkező impulzusokra, a dinamikai váltásokkal, dolgozunk majd figyelmi fókuszokkal és még sok egyéb ehhez kapcsolódó témákkal.

Időpont: 
Minden csütörtökön 18:00-20:00-ig, január 11. és február 15. között. 6x120 perces alkalom amiből az első nyitott, viszont a másodiktól zárttá válik a csoport.

Helyszín: 
Jurányiban a Tünet Stúdió (A. épület, első emelet, jobbra a "sarokban".)

Árak: 
január 11. az első és nyitott alkalom 3500 HUF/fő
 vagy a teljes tréning befizetésével együtt csak 2.500 HUF/fő amennyiben a teljes sorozatra rögtön el is köteleződsz. Ez esetben az első alkalommal összesen fizetendő: 17.500 HUF.

A második alkalom: január 18. 
Itt még lehet csatlakozni a csoporthoz!
Ekkor kifizetve a fennmaradó 5 db alkalom 15.000 HUF (5x120 perc)

Befizetési lehetőségek:
Az 6 alkalom fizethető két részletben is úgy, hogy az első alkalommal (jan.11.) 9.500 HUF, és a 3. alkalommal 9.500 HUF kerül kifizetésre. (Összesen így 19.000 HUF-ba kerül a sorozat.)

A második alkalomtól is fizethető két részletben úgy, hogy a második alkalommal (jan.18.) 8.500 HUF, és a 4. alkalommal 8.500 HUF kerül kifizetésre. (Összesen így 17.000 HUF-ba kerül a sorozat.)


A tréningre hozz magaddal kényelmes öltözéket, amiben szabadon tudsz mozogni, valamint vizet műanyag flakonban. Kérlek hogy legalább 10 perccel korábban érkezz meg, hogy legyen időd az átöltözésre és pontosan tudjunk kezdeni. 

A részvételhez táncos tapasztalat nem szükséges!

Jelentkezésedet kérlek erősíts meg emailben is, az alábbi email címen: eszter.foldvari@gmail.com

Magamról:
"10 éve táncolok kontakt táncot, az elmúlt 4 évben pedig rendszeresen tartok kontakt improvizáció órákat és egész- és félnapos workshopokat, valamint szervezek kontakt jam-eket, flashmobokat különböző helyszíneken. Több nemzetközi tánc és mozgás tréningen tanítottam és tanítok meghívottként. Évről évre fesztiválokon tartok órákat, mint Samsara, Ozora, Sziget, Zempléni Serketánc tábor, SUN, Everness, Nemzetközi Kontakt Fesztivál vagy korábban a Hanna Hanna Art Gathering. A Tánceánia Együttes és az Élőkép Társulat előadásaiban is közreműködöm. Saját workshopjaim mellett a Kontakt Budapest Stúdiónak vagyok az óraadó tanára.”

Bővebben a weboldalamon: https://foldvarieszter.wordpress.com/

Szeretettel várlak:
Földvári Eszter

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

Inspiráció és intenció

Improvizációs műhely Lipka Péterrel
Február 22-től, minden csütörtök este

A workshop célja, kontakt improvizációs, mozgásszínházi, illetve belső fókuszos technikák útján felszabadítsa a mozgásos önkifejezés képességét.

A munkát inspiráló és meghatározó gondolatok, fogalmak:

 • jelenlét
 • mozdulatlanság
 • intuíció
 • lélegzet
 • a térbe rejtett információ
 • intermodalitás
 • inspiráló érintés
 • hang

A foglalkozások során bővítjük mozgásnyelvi készletünket, élesítjük figyelmünket és fejlesztjük képességünket a másokkal való kapcsolódásra. Minden alkalommal más úton jutunk el oda, hogy egy kiemelt, megfigyelt térben egymás támogató figyelmében játszunk. Egyszeri és nem megismételhető etűdökben a mozdulatok nyelvén fogalmazzuk meg azt, ami akkor, ott, abban a térben és időben igaz.

Az órák végére olyan állapotba kerülhetünk, hogy képessé válunk a bennünk lévő kreativitással megtölteni a rendelkezésre álló időt és teret, még akkor is, ha a kiindulási alap, amire építkezünk nem több, mint hogy van két ember, háromszor négy méter és három perc.

Lipka Péter színész és tréner

“Több mint 15 éve tartok színházi és kontakt improvizációs tréningeket. Mindeközben kiképződtem művészetterapeutává, mozgás és táncterapeutává. Tréningjeim fókuszában a fejlődés, fejlesztés, valamint az autentikus önkifejezés és jelenlét, kapcsolat áll, legyen szó akár táncszínházról, színházi, vagy kontaktimprovizációról.

Előszeretettel vegyítem a különböző technikákban megszerzett tapasztalataim, kísérletezve a különböző  színházi nyelvezetekkel és eszköztárakkal.” Intenzív társulati, színházi munkák az elmúlt 15 évben: Artus, Grund Színház, Utcaszak, Szárnyak Színháza.

A workshophoz olyan résztvevőket keresünk, akik rendelkeznek mozgásos tapasztalattal és szeretik a jelen és az ismeretlen jövő kihívását. .

A foglalkozássorozat 8 alkalmat foglal magába.

Helyszín: Jurányi Produkciós ház, Tünet stúdió (I. emelet)

Érdeklődés és jelentkezés: lippet@gmail.com

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

SeeSaw
Középhaladó Kontakt Improvizáció kurzus
Gál Eszterrel és Bakó Tamással Február 27-től április 3-ig, keddenként

 


 

SeeSaw / Libikóka vagy mérleghinta

Ezen a 6 alkalmon a súlyátadás, átvétel folyamatait vizsgáljuk. Hogyan tudunk minél gördülékenyebben, puhábban a megfelelő erőkifejtéssel támaszt adni és súlyt átadni? A gyarkolásunk középpontjában a súlyátadás és átvétel megfigyelése és pontos technikai végrehajtása lesz, de a cél nem egy véghelyzet és a formákban való maradás, hanem a súllyal való mozdulás, párbeszéd és állandó szerepcsere adó és átvevő között. Ehhez a következő szempontokkal készítjük elő testünket: 

 • test központ és a periféria kapcsolata
 • test központ ereje
 • a test struktúrája, mint megtartó "építészeti" váz (architecture)
 • test hosszanti vonalainak felfedezése, összefüggései (5 vonal)
 • támaszadás a talajhoz közeli és álló helyzetben, helyben és lendület közben
 • vákuum gyakorlatok
 • technikai elemek táncba vitele és táncokból technikai elemek gyakorlása

Ezekből építjük a táncunkat, kísérletezünk és találunk együtt újabb játékokra. 

A kurzusra várunk mindenkit, aki már gyakorolja a kontakt improvizációt és készen áll a súlyöntős játékra.

Időpont: 2018 február 27 - Április 3, kedden este 7-től 9:30-ig
Helyszín: Jurányi, Tünet Stúdió

Árak: 6 alkalmas kurzus - egyben befizetve: 22.000 Ft
két részletben: 2x 11.500 Ft

Érdeklődés és jelentkezés: eszter@kontaktbudapest.hu

A kurzus minimum 8 fővel indul. 

Gál Eszter táncos, táncpedagógus, alkotó, szervező.
Jelenleg a Színház és Filmművészeti Egyetemen tanár és a mozgás csoport vezetője. Okleveles Skinner Releasing Technique tanár. Kontakt Improvizációval 25 éve foglalkozik, külföldi mester kurzusok, Intézmények és Nemzetközi Fesztiválok rendszeres meghívott tanára. Számos hazai és nemzetközi projekt résztvevője és koordinátora, szervezője.  (ECITE, PORCH, Ponderosa Tanzland, IDOCDE, LEAP, REFLEX Europe).

Bakó Tamás táncos, koreográfus, tanár. 
Táncosként dolgozott már itthon és külföldön, többek között a Marco Santi Danse Ensemble-vel, az Off társulattal, és az Artus táncszínházzal. A Budapest Tánciskola és annak nyitott kurzusainak tanára közel 11 éve. A Nyitott tér vezetője és tanára Lipka Péterrel, és Kontakt Improvizációt több éve tanít a Kontakt Budapest szervezésében. Az elmúlt években saját darabokat készít.


:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Kurzusok 2017 és 2016-ban

 

Örömteli kontakttal kezdünk, tanulunk néhány technikát és tovább visszük a térbe, ahol a repülés és kifejezés szabadsága megvalósulhat. A nulláról kezdünk, hogy újra-fogalmazhassuk mit is jelent a kontakt: benne magunkkal, másokkal, a valósággal, a gravitációval.

A csoportot érzékelve alakítom majd az órákat. Megcsináljuk a kedvenc kontakt gyakorlataimat, és tanulunk új érdekességeket is. Átadva mindazt, amit felfedeztem, megtanultam, hagytam megszületni az évtizedek alatt. Öröm és technika. Testtudat és akrobatika.

 

Scott Wells 1981-ben fedezte fel azt az örömöt, amit a kontakt improvizáció nyújthat, nem sokkal azután, hogy belevetette magát a modern tánc küzdelmeibe. Mindkettőnél megmaradt, jelenleg is vezetője egy San Francisco-i együttesnek, és gyakran turnézik Európában. Scott koreografált már gördeszkásokat, bokszolókat, a West Side Story-t vagy volt társkoreográfusa Goda Gábornak az Artusban. Eddig két, a“Legjobb Koreográfiának”járó Isadora Duncan-díjat kapott, mely San Francisco legnívósabb táncért kapható díja. A Dance Magazine pedig őt választotta a “25 Látni Kell” kategória egyikének. Wells 23 éve műveli az Alexander Technikát és 13 éve a BMC-t (Body Mind Centering).

 

A kurzusra szeretettel várunk minden érdeklődőt!

FIGYELEM! FONTOS!

A kurzust abban az esetben tudjuk megszervezni, amennyiben április 20-ig meg van a minimális résztvevői létszám! 
Ezért kérjük, mielőbb jelentkezzetek!

A jelentkezés E-mailben történik és a kurzus teljes árának vagy 10.000 Ft befizetésével válik érvényessé.

Árak: 15.000,- Ft / kedvezményes előjelentkezés Április 20-ig!
Április 20 után 18.000 Ft.

Jelentkezés: lippet@gmail.com

Helyszín: Tünet Stúdió, Jurányi Inkubátor ház, I. emelet

.......................................................................................................................................

 

A kurzus folyamatában elmélyedünk a kontakt improvizáció fizikális gyakorlásában, átvesszük az alapokat, követjük a kontakt improvizáció alap felvetéseit; a gravitáció testre hatásának tanulmányozását; a partnerrel való súlyátadás és súlyátvétel párbeszédét, a lendület, az egyensúlyozás és a kibillenés testi érzeteit. 

A gyakorlati munka mellett beszélgetünk: 
- a kontakt kialakulásáról, gyökereiről (történelmi helyéről), 
- a hazai kortárs tánc és színházi kultúrára tett hatásáról,
- a “Round Robin” mint gyakorlási és előadói formáról
- az első generációs tanárokról, művészekről (Steve Paxton, Nancy Stark Smith, Danny Lepkoff, Nita Little)

A kurzusra azok jelentkezését várjuk, akik biztos kontakt alapokkal rendelkeznek, érdeklődnek a mélyebb kutatásra és készen állnak a fizikális kihívásokra is. 

Helyszín: Tünet Stúdió, Jurányi Inkubátorház I. emelet
Kurzus időtartama: 10 hét / alkalmanként 2,5 óra, minden kedden 7:00 - 9:30

Kurzus ár: 33.000,- Ft 
Jelentkezés és információ: lippet@gmail.com


A jelentkezés Email-ben történik és 20.000,- Ft befizetésével érvényes.

Azoktól, akik eddig még nem vettek részt egyik tanár óráján sem, kérünk egy rövid kontaktos tapasztalatot bemutató motivációs levelet. Köszönjük!

Tanárok:
Bakó Tamás 1995-ben végzett a Budapest Tánciskolában. Azóta tagja volt Ismael Ivo együttesének, a Marco Santí Danse Ensemble-nek, az Off Társulatnak és az Artusnak. Társulati munkái mellett többek olyan alkotókkal dolgozott együtt, mint Angelus Iván, Rui Horta, Rózsavölgyi Zsuzsa, Gál Eszter, Vicky Shick, Scott Wells, Laura Vera Esperanza és Nagy Zoltán. Jelenleg szabadúszóként dolgozik, valamint a Budapest Tánciskola állandó tanára immár tíz éve. Időről időre vendegeskedik más iskolákban és fesztiválokon, mint például a SEAD és a La Manufacture, vagy a Kontakt Budapest Nemzetközi Improvizáció Fesztivál. Az elmúlt években több magyar és nemzetközi a Kortárs Tánc pedagógiai és művészi kérdéseit kutató műhelynek volt aktív résztvevője, Búvár kör, Nyitott Tér, Tánc Zóna, T.T.T., IDOCE.

Gál Eszter táncművész, táncpedagógus, a Színház és Filmművészeti Egyetemen tanára. Ellazulás és test-tudati technikákat, tapasztalati anatómiát, improvizációt és kontakt improvizációt 20 éve tanít, külföldi mester kurzusok, intézmények és Nemzetközi Fesztiválok rendszeres meghívott tanára. A Kontakt Budapest rendszeres óráinak, kurzusainak egyik tanára és szervezője. Kontakt Improvizáció tanárai többek között: Steve Paxton, Nancy Start Smith, Danny Lepkoff, Martin Keogh, Keith Henessy, Nita Little, Nina Martin, Benno Voorham, Andrew L. Harwood, Jess Curtis. 

Lipka Péter színész és tréner
“Több mint 15 éve tartok színházi és kontakt improvizációs tréningeket. Mindeközben kiképződtem művészetterapeutává, mozgás és táncterapeutává. Tréningjeim fókuszában a fejlődés, fejlesztés, valamint az autentikus önkifejezés és jelenlét, kapcsolat áll, legyen szó akár táncszínházról, színházi, vagy kontaktimprovizációról. 
Előszeretettel vegyítem a különböző technikákban megszerzett tapasztalataim, kísérletezve a különböző színházi nyelvezetekkel és eszköztárakkal.”

_______________________________________________________________________

 

EGYENSÚLYTALAN – Gál Eszter kurzusa

10 alkalmas Kontakt Improvizáció kurzus középhaladóknak / haladóknak
a Tünet Stúdióban

2017. január 26 - március 30-ig, 

minden csütörtökön

este 7-től fél 10-ig

 

A két hónapos, 25 órás kurzuson tovább kísérletezünk:

 

 • az egyensúly, a súlyátadás, súlyérzékelés, kibillenés, egyensúlyban levés és egyensúlyvesztés fizikális érzeteivel;
   
 • a lendület hasznosításával, valamint az egyensúly és egyensúlytalanság tágabb és átvittebb értelmezésével. (pl.: egész lényünk egyensúlya, vagy az óra anyagának, egyes órarészek, feladatok arányainak egyensúlya stb.);
   
 • mindezek mellett fókuszt adunk az elengedés, feszítés, lazítás, izomtónus, gazdaságosság, könnyedség kérdéseinek is.

Kiket várok: akik rendszeresen részt vesznek kontakt improvizáció órákon (legalább egy éve), a tánc alapvető technikai elemeit ismerik, gyakorolják és érdeklődnek a mozgáskutatás iránt.

Az órák anyagát együtt formáljuk a tudásunk és érdeklődésünk irányába. Az órákat vezetett résszel kezdjük (hangolódás, technikai elemek tanulása, gyakorlása), majd közösen vizsgálódunk (lab formában) és figyeljük, hogyan hat a gyakorlás, kutatás, elmélyülés a táncunkra. Visszajelzünk és megbeszéljük a tapasztaltakat.

Gál Eszter táncművész, táncpedagógus, alkotó, szervező. Jelenleg a Színház és Filmművészeti Egyetemen tanár és a mozgás csoport vezetője. Okleveles Skinner Releasing Technique tanár. Kontakt Improvizációval 25 éve foglalkozik, külföldi mester kurzusok, Intézmények és Nemzetközi Fesztiválok rendszeres meghívott tanára. Számos hazai és nemzetközi projekt résztvevője és koordinátora, szervezője.  (ECITE, PORCH, Ponderosa Tanzland, IDOCDE, LEAP, REFLEX Europe).

Időpont: 2017. január 26 – március 30, minden csütörtökön 19:00 – 21:30
Március 2-án az órát Bakó Tamás vezeti!

 

A kurzus ára: 30.000,- Ft (egy részletben történő befizetés esetén.)
Két részletben: 2x 16.000,- Ft - Csak az első alkalom: 3200,- Ft

Az első óra után elköteleződés szükséges. A kurzushoz az első óra után haladóknak és korábbi intenzív kurzusok résztvevőinek lehet még csatlakozni. A második alkalomtól a kurzus bezárul és a továbbiakban nem lehet csatlakozni, sem egy egy alkalmon részt venni. 

Helyszín: Tünet Stúdió, Jurányi utca 1. I. emelet

Jelentkezés, információ: Gál Eszter – eszter@kontaktbudapest.hu

Ha még nem jártál nálam órán vagy korábbi kurzuson, kérlek a jelentkezéskor írj egy pár sort a kontakt tapasztalatodról, motivációdról. Köszönöm. Eszter